Aanmelden inspiratiemails

Ingeborg Koot

Maarssen

06 29 60 59 95

info@ikorganiseer.nl

 

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar analyseert grondig de situatie van een (overbelaste) mantelzorger. Daarbij gaat het niet álleen om de zorg zelf, maar ook om welzijn, wonen, werken en de financiën van de mantelzorger. In gesprek (ken) met de mantelzorger samen, maakt de mantelzorgmakelaar inzichtelijk waar problemen liggen en wordt gezamenlijk verkend hoe - en met welke prioriteiten - mogelijke verbeteringen in gang gezet kunnen worden.

Daarnaast biedt de mantelzorgmakelaar informatie, ondersteunt beroepsmatig en/of neemt in overleg met de mantelzorger tijdelijk en ter voorkoming van (verdere) overbelasting - dienstverlenende - regeltaken over. 

Tijdens 10 jaar organizingswerk heb ik al veel cliënten gehad die (naast partner, kind, ouder, werknemer) óók nog mantelzorger zijn. Met alle liefde vervullen ze mantelzorgtaken voor bijvoorbeeld een familielid, maar zelf komen ze er vaak bekaaid af. Geregeld heeft de mantelzorger geen tijd om nog een sociaal leven te hebben, zijn ze oververmoeid en hebben ze zorgen om eigen werk en financiën. Mede om het grote risico van 'omvallen' van de mantelzorger, zijn er inmiddels veel ziektekostenverzekeraars die de ondersteuning van een mantelzorgmakelaar vergoeden in hun aanvullende pakket.

Bij diverse cliënten heb ik kennis gemaakt met WMO begeleidingsvraagstukken. Mijn ervaring en affiniteit is dus vooral gericht op WMO issues.

De  Post-HBO opleiding tot mantelzorgmakelaar heb ik in 2017 afgerond en inmiddels ben ik als erkend mantelzorgmakelaar toegelaten tot de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars (BMZM). Voor mij is deze stap een logisch vervolg/aanvulling op mijn huidige professie als organizer. Immers: ook als mantelzorgmakelaar gaat het om mensen begeleiden bij het maken van keuzes, voornamelijk rondom tijd. 

Een mooie, concrete, start ga ik maken als gastdocent in de groepstraining van collega Annemie Van Tijd voor Mantelzorgers. Iets voor jou?

mantelzorg

gras